Com puc ajudar al meu company de quatre potes?
La por a sorolls forts provocats pels trons durant les tempestes o pels petards en festivitats com Sant Joan o celebracions esportives, és un problema comú entre els animals de companyia. Aquesta por es deu a l’alta sensibilitat que tenen els gossos pels sons, que perceben a una intensitat molt més alta que la nostra.
La sensació de por és d’utilitat en la naturalesa ja que permet detectar a l’animal allò que li pot suposar un perill i fugir. Aquesta por desencadena reaccions químiques en el cos com la pujada del cortisol fent que s’accelerin el ritme cardíac, el respiratori i l’estat d’alerta.
El conflicte apareix quan aquesta por es transforma en una fòbia, és a dir, una resposta de por molt intensa que fa que l’animal presenti símptomes com intranquil·litat excessiva, baveig, paràlisi o tremolors, obsessió per buscar amagatall, vocalitzacions o inclús incontinència o respostes agressives. Aquest estat provoca en l’animal una sensació de malestar molt important i és responsabilitat del propietari ajudar-lo a perdre o almenys minimitzar aquesta sensació.
Si el vostre animal presenta algun d’aquests símptomes, us deixem uns petits consells que us poden ser de molta utilitat.
- Crear una ZONA de COMFORT. Molts animals tenen un racó o zona preferida de la llar, on descansen i es senten còmodes. En aquest espai ells es senten segurs, i podem acomodar-lo per a que sigui un bon refugi. L’ideal és crear un petit amagatall on es puguin sentir a cobert. Hi ha productes al mercat que són com petites tendes de campanya i es senten més resguardats, però sinó amb el seu jaç de sempre és suficient. De manera habitual (ja que les tempestes són imprevisibles), i sobretot uns dies abans d’esdeveniments com Sant Joan estimularem a l’animal de manera positiva en aquest racó: li donarem petits premis alimentaris, carícies, una joguina nova, per exemple i tot això afavorirà que ell es senti a gust i segur en aquell espai, i farà que davant d’una situació de por, pugui tenir un lloc on refugiar-se.
- Generar un ambient relaxant a la llar. Sovint la sensació de por en les situacions successives s’inicia molt abans del propi soroll: és a dir, quan s’apropa mal temps o inclús amb la retransmissió d’un partit de futbol molts animals ho associen i ja comencen a mostrar els símptomes. Doncs bé, generar un ambient relaxat, amb aïllament del soroll de l’exterior baixant persianes, posant música relaxant o inclús essències naturals com espígol pot ser de molta ajuda. Hi ha productes específics en el mercat veterinari en forma d’ambientadors o esprais que alliberen feromones tranquil·litzadores i que poden ser d’ajuda tan en gossos com en gats.
- Augmentar l’exercici el mateix dia. L’exercici intens ajuda a l’animal a alliberar substàncies com dopamina que provoquen relaxació en l’organisme. Al final del dia estarà més cansat, i això farà que dormi amb més facilitat.
- Si la fòbia és molt intensa, recomanem administrar a l’animal compostos naturals per via oral (a base de valeriana, passiflora, etc) o inclús químics, sempre sota la supervisió d’un veterinari que ajuden a gestionar l’ansietat i a desbloquejar l’animal. En casos ja molt avançats el treball conjunt de veterinaris i etòlegs o educadors canins és l’única solució.
Tots aquests petits gestos poden ajudar molt al vostre animal, i us animem a que fer ús d’ells per a ajudar-los en el seu benestar.
Jasmina Batlle Vilanova Col·legiada Gi- 1034