El aliments que nosaltres mengem, són el combustible que fa créixer i manté el nostre cos: teixits, óssos, estructures així com el seu bon funcionament i el mateix passa en els nostres animals. La consciència de mantenir una dieta saludable, rica en aliments naturals  és cada vegada més extensa entre la població humana, i és recomanada per nutricionistes, doctors i la OMS. Ara bé, molts animals de companyia segueixen alimentant-se de dietes industrials altament processades i moltes vegades amb alts continguts d’hidrats de carboni.

Doncs bé, no pretenc en aquest escrit demonitzar a tota la industria alimentaria de mascotes, sinó explicar breument les necessitats nutricionals que requereixen gossos i gats, i donar les eines per a que propietaris i cuidadors d’animals puguin entendre millor les necessitats biològiques de gossos i gats i escollir millor la forma com alimentar-los.

CANINS
Els gossos antigament s’alimentaven de la caça de petits mamífers i aus. Amb la seva domesticació fa més de 10.000 anys el seu rol ha anat evolucionant des del seu ús com a company de caça, guarda o ramat a animal de companyia. Tots aquests canvis juntament amb la revolució industrial, han anat de la mà als canvis en la seva alimentació.

Durant la major part de la seva evolució, el sistema digestiu del gos ha evolucionat per tal d’aprofitar una dieta majoritàriament composta per carn o peix (bàsicament proteïnes) i és per això que el gos és considerat un carnívor facultatiu. La definició de facultatiu significa que en determinades circumstàncies, l’organisme té capacitat o facultat, d’aprofitar altres fonts d’aliment com són els carbohidrats o greixos. No obstant, si aquesta situació és sostinguda en el temps, és probable que l’animal presenti estats de salut deficitaris o fins i tot emmalalteixi. Els símptomes que els animals desenvolupen solen afectar majoritàriament a la pell i al sistema gastrointestinal, però la gran majoria presenta símptomes que poden passar desapercebuts com augment de pes, falta d’activitat, acumulació de placa dental o pèrdua excessiva de pèl.

FELINS
Els gats, antigament originaris d’Egipte, són animals molt menys domesticats, adaptats a ingerir preses petites i petites quantitats d’aigua. Són, a diferencia del gossos carnívors estrictes, és a dir, s’alimenten majoritàriament de carn, i no poden obtenir d’altre fonts d’aliments els nutrients necessaris per al seu correcte desenvolupament. És per això que una correcte dieta es fa encara més imprescindible en els gats.

TIPUS DE DIETES

Actualment la majoria de cuidadors alimenten a les seves mascotes amb dietes industrials ja sigui dieta seca (pinso extrusionat, o premsat en fred) o dieta humida (llaunes, sobres de carn, etc…). És molt important que si aquesta és la alimentació que escollim, sapiguem com llegir i interpretar les etiquetes per a tenir poder de decisió sobre com volem alimentar als nostres animals.

Ara bé, hi ha altres variants de dieta, com són la dieta BARF (en anglès) o ACBA (acrònim de  Alimentación Cruda Biologicamente Apropiada) o dietes casolanes elaborades per nosaltres, que s’apropen molt a l’ideal de dieta. En el pròxim número de l’Àncora explicarem com llegir les etiquetes i com ha de ser la composició de la dieta per ser adequada per al nostre animal.

Estudis recents demostren que introduir un 25% de dieta natural aporta enormes beneficis de salut als nostres peluts, així que no seguiu-nos llegint!

Jasmina Batlle Vilanova – Col·legiada Girona 1034